Insta

Steam ID

PSN ID

lauantai 11. marraskuuta 2017

Puuceen päivitys.

Kirjoitanpas pitkästä aikaa ihan tekstinä ilman mitään videoita. Myöhemmin kenties kun ne loputkin osat tulevat niin teen kenties sen videonkin. Mutta nyt siis itse asiaan.

Itselläni on ollut siitä asti kun joskus 14 vuotiaana sain isoveljen vanhan koneen itselleni käyttöön. Olen kasaillut koneita ja värkkäilyt windows asennuksien etc. parissa useampia vuosia. Olen nähnyt ja kokenut mitä se oli siihen aikaan kun CPUt olivat jotain 286MHz tai 133MHz ja niillä pyöri nippanappa joku Doom tai Wolfenstein jos ei ollut siis sitä rahaa helvetin montaa tuhatta markkaa jolla sai jonkun 3dsfx Voodoo GPUn ostettua jossa oli muistia runsaat 12MB. Kauas on tultu niistä ajoista.

Nykyään sitä on puonnut melko paljon eri tekijöitä pois markkinoilta, suurimmat kisaajat ovat AMD ja Intel CPU puolella ja AMD sekä Nvidia näytönohjain puolella, okei Intelillä on kyllä jotain omia näytönohjaimia prosessoreissaan myös mutta puhutaan nyt sellaisista millä nykyaikaiset pelit pyörivät erittäin komeen näköisinä ja FPS pysyessä kovasti yli sen 60 framen. Muistan sitä aikaa kun oli AMD Athlon prossu joka pyöri sellasella ~750MHz, 256MHz DRAM muistia ja kovo oli 20GB ja näytönohjain Geforce 4. Sittenpä niitä onkin ollut useampia eri prossuja ja näytönohjaimia, ATI AMD Duron, Barton etc. Ensimmäinen moniydin prosessorini oli Intelin kaksydin laite ja voe poijjaat että siinä vasta vauhtia tuli kun vertasi aikaisempaan AMD prossuun. Muistitkin olivat DDR2 ja näytönohjain oli muistini mukaan ATI (vai oliko se jo silloin osa AMD:tä) 5770 jolla alko jo pelit näyttään kivalle. 

Sittenpä sitä tuli lisää ytimiä CPUihin ja lisää muistia ja tehoa DDR3 avulla ja tottaikai väylänopeudet emolevyissä paranivat merkittävästi PCI väyläisistä PCI-e väyliin ja sitten IDE kaapelit vaihtuivat SATA kaapeleihin ja niihinkin on tullut päivityksiä, nykyään taitaa olla ne SATA 600 vakiona jotta SSD kovot pääsevät oikeuksiinsa nopeutensa puolesta. Melko lyhyessä ajassa jos ajatellaan että itse olen 30v ja minun aikanani olen nähnyt ja kokenut melko suuret harppaukset tietokoneiden kehityksessä. Ei mene nykyään kuin joitain sekuntteja että windows latautuu ja ohjelmia voi pyörittää 10 tai enemmänkin taustalla ilman että kone kyykkää. Pelit eivät ole enää suttuisia 16bit sprite hahmoilla tehtyjä ja hyvään äänimailmaan ei enää nykyään oikeastaan tarvitse ostaa erillistä äänikorttia. 

No nyt kun pääsin tiivistetyistä muistelmistani tähän päivään, niin itse olen ottanut sen kannan nykyisen teknologian kehityksessä että noin viiden vuoden välein minä uusin PuuCeeni sisukset. Välillä voi olla että uusin kaiken erissä, kuten olen nyt tehnyt ja välillä olen ostanut kerralla kaiken. Nykytekniikka tosin on sellaista, että niin kauan kuin vanhalla pärjää ja ei ole sitä oikeasti polttavaa tarvetta (rikkoutuneen tilalle esim) ostaa niin pyrin sen 5v tosiaan pitämään "wanhan" koneen käytössä. Nyt itselläni on vain tosin alkanut lähinnä tulemaan tämä uutuuden viehätys kun on tullut DDR4 muistit, moniydin prossut ovat ottaneet harppauksia eteenpäin, pelit nykyään tukevat paremmin montaa ydintä ja näytönohjaimelta vaaditaan paljon jos haluaa että ne uusimmat pelit pyörivät asetukset tapissa. 

Nyt olen oikeastaan siis melkein aivan kaiken uusinut koneessani. Telkänpöntönkin ostin uuden jotta saa paremman ilmankierron ja tulevaisuutta ajatellen mahdollisen nestejäähdytyksen asennettua suoraan sille suunnitellulle paikalle. Näytönkin uusin kun vanha alkoi olla vanha, ei siinä mitään vikaa ollut mutta nykyisessä näytössäni on Nvidian G-sync joka uuden näytönohjaimen kanssa pitäisi taata paremmat ruudunpäivitysnopeudet peleissä, olen itsekkin nyt tottunut siihen ajatukseen että minimi ruudunpäivitys pitää olla 60fps ja maksimi 144. Oma mieltymys on nykyään siinä 100fps hujakoilla. Mutta mikä hauskinta siis sillee että vaikka melkoista vääntöä nykyään vaaditaan että pelit pyörivät, niin uusi teknologia on myös pyrkinyt virtapiheyteen, eli vaikka paljon tehoa vaativat pelit vielä energiakulutusmittarin mukaan vievät sähkönkulutuksen tuonne yli 300watin niin työpöytäkäytössä ja pienessä rasituksessa virtaa ei kulu juuri enempää kuin 60watin hehkulampussa. 

Tätä kirjoittaessani minulla on siis vielä "vanha" Intelin I-5 3570k paikoillaan DDR3 muistien kanssa. Saa nähdä, minulla on ollut viimeiset vajaa 10v Intelin prossu koneessa, koska ne ovat olleet selvästi parempia pelaamisessa ja muutenkin jaksaneet paremmin vääntää mitä AMD vastaavat. Nyt tosin pitkästä aikaa minä vaihdan leiriä takaisin siihen alkuperäiseen jossa aikoinaan olin. Toivottavasti on nyt sitten kans hyvä laite ettei tarvitse pettyä, itsekkin kun yleensä kuitenkin melko tarkkaa selvitystä teen ennenkuin uusia osia vaihdan, että mikä on kannattavaa laittaa vanhan tilalle. Rahaa tässä on palanut aika perkeleesti, mutta itse nykyään ajattelen niin että lamaa ei kannata ruokkia ja pitemmällä tähtäimellä säästöä pitäisi syntyä kun sähköä ei kulu niin paljoa kuin aiemmin ja itse saan asiat tehtyä nopeammin kiitos parantuneen suorituskyvyn. Seuraavaksi taitaakin taas videota tulla kun asentelen uuden prossun ja emolevyn muisteineen paikoilleen. Sitä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti