Insta

Steam ID

PSN ID

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Metal Gear Anthology

Melekonen peli pläjäys kerralla. Tämä anthology kun sisältää kaikki kanonisesti yhteenkuuluvat Metal Gear pelit. Niitähän riittää, 5 Metal Gear Solid sarjaan kuuluvaa ja alkuperäiset MSX koneelle tulleet Metal Gear ja Metal Gear 2 Solid Snake. Kronologisessa järjestyksessä menin pelit läpi, ja niin aion ne myös "arvostella" pikaisesti.

Metal Gear 

Entering Outer Heaven


Tämä peli aloitti koko sarjan. Myös kökkö käännös Nintendolle tästä nähtiin, mutta niin paljon oli eroavaisuuksia että en jaksa siitä alkaa selittämään. Joten pysytään siinä joka kuuluu oikeaan sarjaan.

Ensimmäisiä pelejä (ellei ensimmäinen) jossa pää tarkoitus ei ollut tappaa/tuhota kaikkea vastaan tulevaa, vaan helpoimmalla pääsi kun juoksi ohi ja vältteli kontakteja..paitsi tietysti pakollisissa pomo kohtauksissa.

Hirveänä en viitsi juonesta puhua, koska tämä pelisarja on muutenkin sekava, varsinkin sellaiselle joka ei ole koskaan pelannut, tai kiinnittänyt juoneen sen kummempaa huomiota. Enkä myöskään halua spoilata mitään.

Pelattavuus, no koska kyseessä 8-16bit aika kausi, kuvakulma on isometrinen, eli ylhäältäpäin kuvattu. Ruutu kerralla edetään ja pää tavoite, tuhota Metal Gear. Suoraviivaista, välillä pitää rampata edes takaisin, kun suurimmaksi osaksi ajasta joudut etsimään jotakin tiettyä esinettä, jota tarvitsee tiettyy kohtaan.
Koska peli on vanha, ei mitään apuja oikein saa mistään. Radiosta "kuulee" aika paljon turhaa tekstiä ja eteneminen on tuurista kiinni. Itsekkin voin myöntää, etten jaksanut koittaa ihan ite etsiä kaikkea, niin luin netistä läpipeluu ohjeet.

Graafista ilmettä hankala arvioida nykystandarteilla. Sanotaan näin että, itseäni ei haitannut ja oli mukavaa vaihtelua nykyiseen silmäkarkkiin luottaviin peleihin verrattuna.
Kontrollit on sentään helpot, ylös alas sivusuunnat, ammu nappi, käytä nappi. Hyvin yksinkertaista.

Mitäkö tälle antaisin arvosanaksi? Humm.. sanotaan näin että peli ei ole vanhennut arvokkaasti, joten 6/10. Nostalgia lasit silmillä siis, sekä sarjan fani kun olen niin hieman nostaa arvosanaa, nyky jonnet voi pysyä kaukana sillä ilman purkillista ritalinia ette kuitenkaan jaksa tätä peliä pelata.

Metal Gear 2 Solid SnakeToiseksi viimeinen pomo

Toisessa osassa tuli jo paljon uutta, Metal Gear sarjan tunnettu "huumori" alkoi tästä. Sekä enemmän henkilö kemiaa koitettiin luoda. Myös tutkakartta tuli kuvioihin, joka näytti vihollisen sijainnin.

Muuten mentiinkin samalla lailla kuin aikaisemmassa osassa. Graafinen ilme hieman parani, pystyi ryömimään, viholliset kuulivat sankarin liikkumisen ja etsivät häntä aina tietyn aikaa, jonka aikana tutka ei tietenkään toiminut. (vinku hiekkaa WTF?)

Itse pidin tästä pelistä huomattavasti enemmän kuin ensimmäisestä, tuntui paljon hiotummallta. Edelleen tosin peli kärsi siitä mene tänne, mene tuonne, hae tuo, meiningistä. Eikä edelleenkään oikein apuja saanut. Hieman paremmin tosin mitä ensimmäisessä osassa, mutta tämäkin minun piti netistä saamillani ohjeilla enimmäkseen läpi pelata.

Kontrollit edelleen samat, graafikat hieman värikkäämmät, henkilö hahmoihin tuli syvyyttä.
Kyllä minä tälle voin antaa 8/10.

Metal Gear Solid Peace Walker


PSP versio, ei edes HD 


Tässä onkin melkoinen hyppy teknologiassa, tämä peli kun tuli alunperin PSPlle. Päähenkilö Naked Snake, aka. Big Boss. Iso kasa aseita, minipelinä tukikohdan ylläpito ja oman Metal Gearin rakentaminen sekä ei pakollisten tehtävien teko. Tekemistä siis riittää. Myöskin lähitaistelu mukana ja mitähän muuta sellaista nykyaikaista?

Paljon tehtävää, paljon tekstiä, hienot piirretyt mutta interaktiiviset väli piirrokset ja toimiva pelimekaniikka. Harmi etteivät tätä tehneet Vitalle, olisi saatu vielä hienommat grafiikat ja tiedä mitä muuta kivaa.

Peli tapahtuu kenttä kerrallaan, kentän läpäistyä sen voi tehdä uudelleen tai voi jotain muuta tehdä välissä. Kentät taas jaettu muutamaan eri kokoiseen kartta osioon. Kuvakulma säädettävissä ja mitähän vielä? Juoni on aika...no itseäni lähinnä huvitti aina välillä.

Entäs se arvosanan tapainen? Kyllä minä tälle kehtaan sen 8½/10 antaa. Muutaman aivopierun takia pisteet tippuu, kuten se, ettei voi ryömiä (kyykky kävellä voi kylläkin), juoni on välillä yliampuva..jopa siis Metal Gear sarjan peliksi. Sekä muutamat kosmeettiset virheet.

Metal Gear Solid


Niin hyvää pixeliä

Tämä taitaa olla SE Metal Gear, jonka kaikki Playstation omistaneet tietävät. Sekä taisipa olla hitti muutenkin tämä peli, tulihan se myöhemmin myös Gamecubelle hieman paranneltuna ja eri nimellä. Nimittäin Twin Snakes.

Asiaan, koska peli on PS1 aikakauden peli, on graafinen ilmi hyvin polygoninen/laatikkomainen. No ei se menoa haittaa. Itseäni tosin nykyaikana haittaa kontrollit, ne kun eivät ole vanhenneet niin hyvin. Ei "syöksähdystä", ei kyykky kävelyä, vain juoksu vauhti ja mitähän vielä? Näiden takia aika useasti tuli kuoltua, muuten niin yksinkertaisessa pelissä.

Pelissä on aika paljon lätinää radiossa/codecissa, välianimaatioita pelin omalla grafiikalla ja jonkin verran ees taas sompailua. Onneksi suurimman osan näistä voi skipata. Varsinkin jos peliä on tullut pelattua niin useasti että muistaa ulkoa tapahtumat.

Juoni on edelleen sitä samaa, "they have nukes" eli pitää mennä ja huolehtia siitä, etteivät "terroristit" (kaikissa metal gear peleissä eivät ole pahikset terroristeja) pääse käyttämään ydinaseitaan. That´s why we have Solid Snake for the job.

Suuri harppaushan tämä oli niistä alkuperäisista Metal Geareista jotka tulivat MSX koneelle.
Kojima kun on niin "kettu", (hehheh) että keksi vasta myöhemmin kehitellä juonta saippuasarjamaisiin eeppisyyksiin. Eli kyllä, pelisarja pomppii ajallisesti miten sattuu. Pistän tähän linkin wikipediaan niin kyylätkää sieltä tarkemmat tiedot juonesta, hahmoista etc.

Arvosana tälle pelille..kyllä minä sille 7½/10 annan. Ei ole ongelmitta vanhentunut, joten vaikuttaa aika paljon arvosanaani. Eikä myöskään tämä tullut tuossa anthology laatikossa levyllä! Piti lada PSN storesta, perkele. Arvostan fyysistä mediaa paljon enemmän. Toimi tosin vitallakin kun oli ladattava versio.

Metal Gear Solid 2 Sons of Liberty


Holdup (pidätys) käynnissä


Seuraava sukupolvi PS2. Graafinen ilme parani huomattavasti, samoin äänet ja kontrollit (vaikka vieläkin hieman hukassa) peli oli kaksi osainen. Toinen osa on alkusoitto, jossa pelataan Solid Snakella (go snake GO!) ja toimii niin sanotusti "opetus" tasona. Pystyy kenties juoksemalla menemään läpi jossain 1h-2h väliin tai jopa alle. Toinen osa on pelin pääosa, eri päähenkilö ja eri maisemat. Henkilö vaihtuu erittäin tyttömäiseen (mielestäni, enkä ole mielipiteeni kanssa ainoa MGS fani) Raideniin. Sekös se tässä pelissä eniten kismittää.

Mutta niin, pelissä tulee myös paljon uusia mekaniikkoja. Viholliset voi nukuttaa tainnutus pistoolilla, ja ruumiit voi raahata piiloon etteivät muut sotilaat näitä löydä ja tee hälytystä. Komeroon voi laittaa soltun piiloon tai vaikka mennä itsekkin takaisin kaappiin. (hehheh) Viholliset voi yllättää, jolloin nostavat kädet ilmaan ja "please don´t shoot" litania alkaa. Tässä voi vihollisen laittaa sheikkaamaan niin voi saada jotain käyttökelpoista tavaraa, kuten ammuksia, ruokapakkauksia tai kranaatteja etc. Reuna roikkuminen tuli myös mukaan, vaikka sitä suurimmaksi osaksi tarvitsee vain jos haluaa kikkailla. Myös FPS moodi tuli, eli pystyy tarkemmin tähtäämään aseella.

Paljon uudistuksia siis joista suurin osa tervetulleita. Tämäkään peli ei kyllä mikään pitkä ole, jos tietää mitä tekee ja minne menee. Olisiko kenties yhteensä jotain 3-5h pelattavaa. Suurimmaksi osaksi paljon välinäytöksiä ja codeekki puheluita. Juoni on melko sekava, en vieläkään sitä ymmärrä.

Arvosana 7/10 olisin antanu vähemmän, mutta ei saa antaa fanboyism paistaa läpi. En pidä Raidenista hahmona niin paljoa mitä Snakesta. Peli itsessään on ihan pelattava ja parempi toisaalta mitä MGS. Mutta juoni, hahmo, pelin pituus. Nämä vaikuttavat minun kirjoissani negatiivisesti arvosanaani.


Metal Gear Solid 3 Snake Eater


Naked Snake aka. BigBoss


Nyt ollaan jännän äärellä. Nimittäin päähenkilö on Snake, mutta Naked Snake. Tapahtuma aika, kultainen 60 luku. Kylmänsodan aikaa siis. CCCP vs USA. Tämä on niin sanotusti Metal Gear pelien ensimmäinen osa..aikajanan mukaan. Tästä se homma siis käyntiin pyörähtää.

Tapahtuma alue, viidakko (suurimmaksi osaksi). Uusina mekanismeina camo kuosi (vaikuttaa näkyvyyteen, kuinka helposti sinut siis on vihollisen maastossa nähdä) CQC (CloseQuartersCombat eli lähitaistelu) hiljainen kävely (harvoin muistin käyttää koska tähän käytetään D-padia) ja ryömintä, syöminen (pitää pyydystää ruokansa maastosta) sekä suurimpana hauskuutena, kenttälääkintä. Jos saat luoteja nahkaasi, no ne voi luodit jäädä sisälle ja pitää poistaa ja tilkitä haavat kiinni, samoin myrkytykset, haavat, palovammat ja iilimatojen irrottaminen tapahtuu tässä tilassa. Harmi ettei sitä ole enää muissa peleissä nähty. Myöskin pidin siitä, että stamina vaikutti parantumiseen. Ei ollut enää rationin syömisestä hyötyä kun ei se HPtä takaisin tuonut. No ei sentään tarvitse pelissä tunteja odottaa että HP mittari täyttyy.

Juoni on kunnon 60-luvun agentti kamaa. Tästä juonesta jopa ymmärsi heti mistä on kyse. Paljon gimmickkejä (esim playstationin kellosta peli katsoi milloin olet viimeksi pelannut, saattoi olla että jotkut ruokasi olivat menneet pilalle ja myöskin kun et pelannut HP kertyi takaisin ja jotkut haavat paranivat itsekseen)
CQC toi mukanaan joitain kikkoja joita pystyi käyttämään CQC aseiden kanssa, kuulustelu, paiskaaminen (ei raiskaaminen) kurkun viiltäminen, ihmiskilveksi ottaminen, kuristaminen (voi katkaista myös niskan jos jatkoi kuristamista) ja tönäisy maahan kuristus otteesta.(tähän kun päälle aseella uhkailu niin viholliselta sai esineitä koska shakeshake)
First Person View tilaan tullut rauta tähtäys helpottamaan pää osumia.

Hyvin paljon muistettavaa ja kiitettävän paljon pelattavaa. Hyvää dialogia täynnä sekä kiinnostavia hahmoja ja muutenkin hyvin onnistunut paketti. Valehtelematta tätä on tullut pelattua selkeästi eniten Metal Geareista.

Arvosana 9/10. Kyllä, ei aivan täyden kympin peli. Koska kontrollit edelleen jättävät hieman toivomisen varaan. Toivottavasti tästä kankeudesta päästäisiin.

Metal Gear Solid 4 Guns of the Patriots


Old Snake passissa


Tässä uusin tulokas ja konsolina toimii PS3. Erittäin komea peli, vieläkin vaikka aikaa on kulunut jo useampi vuosi julkaisusta. Hahmo Solid Snake (old Snake tässä pelissä) miksikö hän on yhtäkkiä niin vanha, vaikkei esmes MGS2 tapahtumista ole kuin 5-7 vuotta? Koska FOXDIE + Geneettinen ohjelmointi varhaisesta kuolemasta + sterilisaatio. Ettäkö mitä? No siinä sinulle WTF pommia joksikin aikaa. Kuten olen sanonut, tässä pelisarjassa on melko saippuooppera juoni aina välillä, johon on ympätty sodan vastainen sanoma sekä toisaalta hyvin mielenkiintoista (osa jopa totuuspohjaisia) tiede huttua.

Tapahtuma paikat tällä kertaa pomppivat eri maihin, missä vain aseellinen konflikti on käynnissä, siellä myös yksityiset palkkasotilaat joita ohjaa Liquid Ocelot matkalla maailman valtiaaksi...vai oliko se vapahtajaksi? Siellä myös wanha Snake pistämässä kapuloita rattaisiin, koittaen selvittää syitä ja suhteita.

Siinäpä juonen tynkää, nyt sitten kontrollien ja pelimekaniikkojen pariin. Niitä on jonnin verran hiottua ja viilattu. Lisää kikkailua luvassa, kun ryömimisen lisäksi voi ryömiä selällään. Vihdoin ja viimein kyyry kävely mukana (tosin wanhalla käärmeellä ei selkä tykkää jos hirveän kauan siinä asennossa on) MGS3 on jäänyt camo kuosi, mutta koska elämme jo nykyaikaa..hetkinen tapahtumat ovat 2014 eli siis TULEVAISUUTTA! Niin Snakella on hieno camo puku joka mukautuu ympäristöön vaihtaen väriä kuin kameleontti.
Snake kokee myös stressiä joka vaikuttaa parantumisen nopeuteen, aseen vakauteen ja mitähän muuta? Joidenkin aseiden kanssa voi kikkailla modaamalla niitä, vaikka rautatähtäimen tilalle reflexi tähtäin tai vaikka rynnäkkökiikari, kranaatin heitin, laser tähtäin tai miksei vaikka taskulamppua laita paikoilleen. Tästä pelistä tuota action puolta on nostettu aika paljon, ei se siltikään ole pakollista. Jos jaksaa nähdä vaivaa niin kyllä sieltä aina jokin reitti löytyy konfliktien välttämiseen.
Aseita on ennätys määrä, osan voi ostaa ja osan löytää maastosta. Aseiden hintaan vaikuttaa sota talous, mitä vähemmän porukkaa tapat, sitä vähemmän aseita ostetaan vanhojen tilalle ja hinnat tippuu. Jos lahtaat porukkaa kuin heikkopäinen, no hinnat nousee.
Jonkun verran tullut lissää CQC liikkeitä, olan vaihto, kauko ohjattava pieni Metal Gear (jota Snake ohjaa PS3 ohjaimella :D ) uuuu ja mitähän vielä? Kylläpä siinä jo paljon olikin tavaraa.

Pelissä on yksi paha virhe tahi puute. Nimittäin se, ettei pelattavaa ole niinkään paljoa. Suurimmaksi osaksi aika kuluu välianimaatioita katsellessa ja höpötyksiä kuunnellessa. Tulee välillä turhautuminen. Olisikohan niin että 6-8h menee kun tämän läpi pelaa, niistä noin puolet tai vähän enemmän on välianimaatioita etc. Että ei näin. Ei siinä, on siinä mielenkiintoista tekstiä ja näin, mutta kun tämä menee lähemmäksi interaktiivista elokuvaa kuin peliä.
Arvosana 8½/10 Kontrolleiltaan parempi kuin edeltäjänsä, mutta takapakkia otettiin minusta siinä, kun se terveys hommeli otettiin pois (eli itse poistaa luodit etc.) ja enemmän videota kuin pelattavaa peliä.
Muuten hyvä peli ja jonkinlainen sarjan lopetus tämä on. Aika moni lanka nyt nivottu yhteen ja hyvin moni "pääsankari" ja "antisankari" kuolee pois.

Ei se silti estä Kojimaa menemästä ajassa taaksepäin! Tulossa on MGS V Ground Zeroes ja Phantom Pain. Joista siis Ground Zeroes toimii esi osana Phantom Painille. Tapahtuma aika 70 ja 80 luku, molemminpuolin.

PS. Alunperin minun piti ottaa kuvat kullan kans omasta pelaamisesta. Mutta eipä ollut kameraa silloin justii aina saatavilla niin tyytykää netistä löytämiini kuviin. Eri lähteistä olen käyttänyt että jos joku jostain sivulta haluaa etten näitä kuvia näytä niin voin ottaa pois. Tietääkseni ei kuitenkaan mitä copyright hommaa olla pitäs kun muiden pelaajien ottamia kuvia peleistä.

3 kommenttia:

  1. En ole vielä kerennyt tutustumaan aiempiin kirjoituksiisi, mutta heti tämä ensimmäinen näkemäni postaus on ainakin täyttä rautaa :) Loistavasta pelisarjasta olet jaksanut kirjoittaa kunnioitettavan määrän tekstiä. Itsellänikin löytyy useampikin osa joskaan yhtäkään en ole surukseni pelannut vielä läpi. Eniten on tullut pelattua juuri sitä NES:in versiota MG:stä, MGS-sarjaan tutustuin vasta pari vuotta sitten joten paljon on hyviä pelejä edessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pelisarja todellakin, välillä tosin länsimaalainen joutuu hieman miettimään itämaalaisten mietteitä tosissaan. Tästä olisi voinut tulla suorastaan eepos! Mutta onneksi maltoin olla sitä tekemättä ja sain tiivistettyä asiani. Ei sitä eeposta kukaan jaksaisi lukea :D (ainakaan meikäläisen kirjoittamana, kun kieliasuni on omalaatuinen puhekieleni sekä täynnä virheitä)

      Poista