Insta

Steam ID

PSN ID

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Mass Effect Trilogia PC Mietteitä, ei niinkään arvostelu.

Tuli tällänen tempaus tehtyä, eli pelasin kaikki kolme Mass Effect peliä läpi ennen kuin se uusi sarjan jäsen Andromeda ilmestyy. Uusi pelihän ei hirveänä liity mitenkään itse trilogian juoneen, mutta ajattelin vähän verestää muistoja sekä miettiä pelisarjan kehitystä vuosien saatossa.

Mass Effect

Trilogian aloitus osa. Sankarimme Shepard on upseeri ja herrasmies joka lähetetään tutkimaan uutta alieni artifaktia joka on löytynyt kaukaiselta planeetalta. Hommat kusee kun pitkään poissa olleet tekoäly termi...eikun Gethit hyökkäävät planeetalle jossa tämä artefakti on. Kukaan ei tiedä miksi ja miten mutta homman päätteeksi Shepard saa muinaisen Prothean rodun tuhosta kuvia suoraan aivolohkoonsa ja ne kuvat menneestä ennustavat kaiken elollisen likvidointia.

Tältä pohjalta saadaan myös tietää että super erikoisagentti (Spectre) Saren on siirtynyt vihollisen palkkalistoille. Shepard saa ylennyksen galaksien ensimmäiseksi ihmis Spectreksi ja lähtee jahtaamaan Sarenia pitkin avaruutta samalla selvittäen mitä ovat nämä Reaperit josta muinainen rotu koittaa varoittaa. Matkalla kerätään miehistöön omituisten otusten kerho ja jokainen on omanlaisensa persoona.

Pelin suola onkin oikeastaan mielenkiintoiset hahmot ja vaikkakin tässä pelissä on hyvin simppeli hyvis pahis neutraali vastaukset niin niillä vastauksilla on merkitystä. Avulias aatu saa yleensä ottaen paremmin kavereita ja liittolaisia kuin väkivallalla ja uhkailulla.

Taisteleminen on melkolailla 3rd person shooter meiningillä toteutettu. Lvl upissa saa pisteitä jotka laitetaan aselajeihin tai voimiin, riippuen minkä hahmostasi teit, sotilaan, insinöörin vai biotekniikan taitajan.

Mass Effect 2

Shepard saa ensimmäisen osan lopussa estettyä Reapereiden invaasion, mutta lähinnä vain viivästettyä tulevaa tuhoa. Yksi äärinationalistinen Cerberus (humanistinen? Ihmiset ensin ryhmä? Persut?) ryhmittymä ottaa Shepardin ruhjotun ruumiin hoitoonsa Lazarus projektiin (heti kakkos osan alussa tunnistamaton alus ampuu tuhannen pillun päreiksi Shepardin Normandy SR 1 aluksen), herättäen hänet takaisin henkiin pelastamaan maailmaa Reapereilta taas, koska neuvosto johon kuuluu ns. suurimmat ja vanhimmat rodut eivät uskoneet eivätkä edelleenkään usko että jokin suuri ja pelottava avaruus tekno mustekala tulee ja syö heidät.

Jälleen kerran mutta enimmäkseen eri porukan kanssa liikutaan pitkin avaruutta ja planeettoja koittaen selvittää keitä ovat nämä oudot otukset jotka keräävät ihmiset mukaansa kaukaisista siirtokunnista, eikä näistä ihmisistä enää koskaan kuulla. Tuttuja tavataan ja osa vanhasta porukasta tulee mukaan mutta suurimmaksi osaksi uusi kööri on kasassa.

Jälleen uusia ja mielenkiintoisia hahmoja matkassa, taistelu mekaniikkaa hiottiin ja nyt aseista loppuvat ammukset (aiemmassa osassa aseet vain ylikuumenivat ja jos et ollut kykypisteitä tiettyyn aselajiin laittanut niin juuri mihinkään ei tahtonut osua) muutenkin mentiin kauemmas roolipelaamisesta pelillisesti ja enemmän 3rd person shooter tyyliseen räimeeseen.

Hieno Star Wars tyyppinen fanin tekemä kuva hommeli (tekijä ei tiedossani)

Mass Effect 3

Trilogian päätös osa on kieltämättä melko eeppinen ja tavallaan raskas kokemus tunne tasolla. Olet aiemmissa osissa pelastanut planeettoja ja auttanut kansoja (tai no riippuu miten pelaat, minä olin hyvis ja koitin auttaa kaikkia, välillä uhkaillen mutta enimmäkseen olemalla kaikkien kaveri) ja kaikesta tästä huolimatta ne Reaperit tulevat ja pistävät yksipuolisen sodan käyntiin. Ihmiskunta ottaen pahiten turpaansa maa planeetalla mutta myös muilla planeetoilla on konfliktit käynnissä. Shepard joutuu jälleen kerran kokoamaan köörinsä ja koittaen auttaa muita rotuja ja kansoja saadakseen kaiken mahdollisen avun Reapereita vastaan.

Onneksi Shepardilla käy tuuri ja melko alussa kolmatta osaa löytyy potentiaalinen ase jota käyttää näitä ulkoavaruuden (syvän avaruuden?) terminaattoreita vastaan. Kolmannessa osassa käydään planeetoilla palloileen auttaen muita, käydään välillä tekemässä sivutehtäviä jotka kasvattavat sotajoukkoa ja lopulta se viimeinen sota aloitetaan. Spoiler alert!!!!! Shepard kuolee lopussa. Antaessaan kaikkensa ja pelastaessaan kaikki voi valita kolmesta lopusta, tähän pisteeseen tultaessa ei oikeastaan ole mitään väliä mitä olet valinnut muiden pelien aikana.

Voit joko A. alkaa kontroilloimaan itse Reapereita mutta menetät ruumiisi mutta säilytät tietoisuutesi, maailma pelastuu. B. Synergia, teet kaikesta elollisesta ja koneellisesta hybridejä. Koneet saavat tunteet ja ihmiset oppivat laskemaan ilman laskukonetta, täydellinen symbioosi ja robotti seksinuket vaativat palkkaa ja paremmat olot. C. Tuhoat totaalisesti Reaperit ja kaiken muunkin synteettisen elämän. Eli käytännössä jos jätit Geth rodun henkiin aiemmin nii nyt ne kuolee. Tosin tämä keino ei takaa sitä etteikö joskus tulevaisuudessa tapahdu uudestaan tätä samaa Skynet ilmiötä.

Ps. Tali on kaunein alieni ikinä.

Tali ilman avaruuspukua
Ehkä vähän isoa miestä itketti kun pitkään sitä romanssia kehitin näiden kahden hahmon välillä (osat 2-3) ja suunnittelivat taloa ja kaikkee yhdessä ja Talikin antoi Geth rodulle mahdollisuuden vaikkakin heidän rotunsa on vuosisatoja käynyt sotaa näiden kanssa. Ja sitte paskanen loppu koko sarjalle u die Shepard. Onneksi peliin saatiin DLC:nä edes hieman mukavampi loppu, tuli selitystä mitä muut tekivät Shepardin kuoleman jälkeen ja kuinka elämä jatkuu, aiemmin tätä ei ollut. Vain lopun "kerro minulle vielä isä siitä Shepardin legendasta" jossa kaksi hahmoa ovat jollain planeetalla ja isä kertoo lapselleen tätä kuin tarinaa, onko mennyt kuinka monta vuosikymmentä tapahtumista? Pirukaan ei sitä tiedä.

Pelin kaikki tärkeät hahmot.
Nyt on paha mieli ja lähden synkistelemään kuinka seuraava Andromeda ei voi olla niin eeppinen mitä tämä trilogia oli. Tai no, aika näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti