Insta

Steam ID

PSN ID

maanantai 8. heinäkuuta 2013

The Last of Us PS3

Tälläistä tällä kertaa luvassa. Elikkäs vuoden peliksi hehkutettu peli. Onko ansaittua? No kenties, ainakin omasta mielestäni.

Tarinahan on kohtuu tuttua zombi huttua. Mutta siinä onkin pieni yllätys, zombit eivät ole viruksen tai voodoon takia muuttuneet raivohulluiksi, vaan siksi koska sieni käskee! Eli ihan mielenkiintoinen tapaus senkin puolesta, kun tälläinen sieni hommeli on oikeasti olemassa..mutta tällä hetkellä vain ötököihin on sen tiedetty iskevän. Hyvin valikoiva sieni siis kyseessä. Tarina alkaa siitä aikalailla siitä hetkestä, kun maailma menee päin helvettiä. Mutta 98% pelistä siis tulee tapahtumaan 20 vuotta X hetken jälkeen. Koitan tehdä mahdollisimman vähän paljastuksia ettei mene peli ilo hukkaan keneltäkään.Tarinasta lisää, eli jos on vähänkään seurannut tätä peliä, niin pitäisi olla tiedossa että vanha mies ja nuori tyttö ovat siis pääosassa. Joel joka nykyään salakuljettajan hommia tekee saa itselleen salakuljetettavaksi Ellie nimisen 14v tytön, jonka pitäisi päästä tulikärpästen (Firefly) hellään huomaan. Ai miksikö? No siksi koska DANTANTAAA hän on mitä ilmeisimmin immuuni sieni kasvulle! Tästä siis alkaa matka pitkin ameriikan mannerta. Kun eihän se homma olekkaan niin yksinkertaista kuin sen olla pitäisi.
Matkalla kun kohdataan noita sienen alaisuudessa toimivia ihmisiä, sekä hieman pidemmällä sienikasvustolla olevia naksuttelijoita sekä pari muuta erikoisempaa mutanttia.

Mutta ah, koska tässä on se maailmanlopun meininki, niin tietysti sen on oltava homo homini lupus tapaus. Eli eivät ne "zombit" ole sieltä pahimmasta, vaan ne muut ihmiset. Hallituksen sotajoukot pitävät suoja-alueilla tiukkaakin tiukempaa sotatila kuria, vastarinta liike Firefly taasen on sitä mieltä että vapaus johtaa kansaa ja tietysti sinne mahtuu näitä oman tien kulkijoita. Joiden mielestä heikkoja pitääkin sortaa ja tappaa koska vahvin voittaa.

Tietysti tämän pitäisi siis olla mahdollisesti totta, ihmiset ovat kusipäitä ja omaan napaan tuijottajia. Mutta itseäni tässä pelissä se hieman pänni, kun tuntuu että aika paljon niitä ihmisiä oli vastustajina. No miksi tämä pännii, selitän pian.

Pelimekaniikka ja sen kauneus sekä rumuus ja äänimailma.

Elikkäs, tekijänähän tälle pelille on Uncharted sarjasta tuttu Naughty Dog. Tässä ei sentään niin akrobaattista ratatatata meininkiä ole. Karun brutaalia ennemminkin. Aseita löytyy, mutta ammuksia ei niinkään. Jokainen luoti kannattaa siis harkiten käyttää ja kannattaisi kans osuakkin. Tietysti tässä pystyy hiippailemaan vihollisen selkään ja kuristamaan/puukottamaan hengiltä, ilman että muut huomaisivat, mutta aina se ei ole niin helppoa. Välillä pitää pakostakin tyhjentää jokin alue joko ihmisistä, tai zombeista. Että pääsee eteenpäin pelissä. Itselläni ei ainakaan kontrollien kanssa ole ollut mitään ongelmaa. Netti pelissä tuntuu ettei se puukotus aina toimi vaikka olisi selustassa mutta niin. Itse pelissä harvemmin tullut vastaan sellaisia ongelmia, joista ei voi itseään syyttää. Hiippailla kannattaa varsinkin vaikeammalla vaikeustasolla, tavaroita joista tehdään vaikka lääkintä pakkauksia tai polttopulloja kun ei tule niin useasti vastaan. Nikkarointia pelissä siis on aika paljon.

Pelin edetessä opitaan tekemään lisää tavaraa kulutushyödykkeistä, kuten vaikka teipistä ja saksista/teristä saa tehtyä kätevän tee se itse puukon. Tai alkoholista ja rätistä saa polttopullon kasattua. Joka paikka kannattaa siis koluta, että saa tehtyä mahdollisimman paljon erilaisia tavaroita reppuun. Valmiina niitä harvemmin saa. Löydettävää tietysti pelissä on, Firefly tuntolaattoja, erinäisiä raapustuksia, selviytymis oppaita ja sarjakuvia. Löydettävää ja tutkittavaa siis on. Pelillehän on luvattu 16-18h kampanja ja itse voin allekirjoittaneena sanoa että näin on.

Graafisesti peli on PS3 parhaimmasta päästä, mutta onhan tuo odotettavissa, kun alkaa tämä sukupolvi lähestyä loppuaan. Mutta saa nähdä kauanko tämä siirtymävaihe kestää. Välillä on nähtävissä texture popuppia, kuten jokin seinä on harmaa ja yhtäkkiä tekstuurit paukahtaakin päälle. Mutta ei haittapaljon ollut ainakaan itsellä tälläisiä hetkiä. Joku voisi myös sanoa, että kun tehot alkaa loppumaan PS3sta niin sen takia myös jotkut tekstuurit ovat suttuisia ja matala resoluutioisia. Ehkä näin on mutta itse en jää tuijottamaan seinää nähdäkseni onko näin. Hahmomallinnus on hyvin tehty ja hahmot ovat hyvin ääninäyteltyjä myös. Äänimaailma saa välillä kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä, esimerkkinä vaikka viemäreissä ollessa naksuttelijan ääni kun kimpoilee muutenkin seinistä (nämä zombit joilla sieni on jo kasvanut päästä ulos kunnolla, eivät enää omista silmiä. Vaan etsivät saalista kuten lepakot. Jotain ääni resonanssia juttu juttua jota en jaksa itse selittää) niin tulee sellainen fiilis että huhhuh. Musiikkia ei pelissä hirveästi ole, (tai siis on mutta sitä käytetään tuomaan tunnelmaa eikä se musiikki ole siis pääasia) mutta silloin kun sitä on se sopii niin hyvin tilanteeseen että avot.

Niin siis joo, miksi se pännii että tuntuu ihmiset olevan se suurin paha? No siksi, kun tämä ei ole räiskintä peli, mutta yleensä ihmiskohtauksessa se menee siihen. Eikä se tunnu sitten samalta, kuin silloin kun niitä zombeja koittaa vältellä tahi tappaa. Meininki on ihan eri. Toisaalta tämä siis on hyvästä, että pelissä on sitä vaihtelua. Mutta loppua kohden tuntuu että zombit on unohdettu ja ihminen on (TAAS) suurin uhka itselleen. Kuten mainitsin siitä pelin brutaaliudesta, niin tässä tosiaan käydään aika usein lähitaisteluun. lyödään se pää siihen seinään että jää vain veristä mössöä, tai tehdään jotain muuta julmaa.

Sen verran vielä sanon, että harvassa pelissä kiintyy hahmoihin samalla tavalla mitä tässä pelissä. On sen verran hyvin tehty hahmojen välinen käyttäytyminen ja kommunikaatio että harvemmin on peleissä tälläistä nähty. Tekoäly tietysti välillä on heikkoa ja kyllähän se syö immersiota, kun vihollisen nenän edessä Ellie juoksee mutta vihollinen ei tätä muka näe, mutta toisaalta, eipähän hiippailu kohdat mene ainakaan tekoälyttömyyden takia ihan reisille. Myös vihollisilla tätä on havaittavissa..tyhmyyttä siis. Mutta ei ole vielä niin hyvää tekoälyä tehty että paha valittaa.

Sanoisin nyt tähän hätään että annan pelille 9/10, koska pelille on kuitenkin luvattu 1 tarina lisäosa ja moninpeliin pari laajennusta. Itse season passin ostaneena odotan innolla että sieltä jotain hyvää siis tulee. Pieniä ongelmia pelissä on, mutta niitäkin hiotaan varmasti vielä poiskin. Ai niin, ja latausajat ovat olemattomat, pelin käynnistyessä tulee yksi hyvin pitkä latausväli, mutta sen jälkeen ei latausruutuja näy.

Loppuun voinkin pistää video pätkää pelistä...koska en itse kuvaa pelaamisiani niin pöllin tuubista. Olkaatten hyvä ja jatkakaa. SPOILER ALERT tässä videossa näytetään koko alku ja aika pitkälle ensimmäistä chapteria että varaudu siihen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti