Insta

Steam ID

PSN ID

maanantai 30. marraskuuta 2015

Persona 4 GOLDEN Vita


Joillekkin JRPG pelaajille hyvinkin tuttua huttua, itselleni täysin uutta. En nimittäin ole aikaisempia Persona pelejä pelannut, ainakaan läpi asti ennen tätä kulta versiota neljännestä osasta. Kulttimainetta niittänyt pelisarja jossa on RPG osiota kenties sen 30% pelistä ja suurinosa ajasta menee arkisissa puuhasteluissa ja kavereiden kans hengailussa. Tää on tätä japanese juttua joka ei kaikille uppoa.

Niin, mitäpä tähän lisäämään.
Olet high school oppilas (en tiedä mitä se nyt siellä japanissa vastaa, lukiota?) joka on suuresta kaupungista joutunut pienelle paikkakunnalle vuodeksi siirto-oppilaaksi setänsä nurkkiin opiskelemaan. Idyllisessä pikku kaupungissa sattuu tosin melko pian jotain kammottavaa, nimittäin murha. Eikä tämä murha jää ainoaksi. Sattumien kautta joudut murhamysteeriin vedetyksi mukaan ja toverisi joutuvat kohtaamaan sisäiset ristiriitansa oudossa TV maailmassa elleivät halua kuolla. 

Tässä vaiheessa voin sanoa että pelissä käydään ihan mielenkiintoisella tavalla pohdintaa ihmisten persoonasta ja egosta, sekä näiden välissä olevista naamioista. Tästä voisi periaatteessa saada filosofista keskustelua aikaiseksi mutta minä en nyt jaksa syvälliseksi ryhtyä, mutta jollekulle tästä pelistä voi saada syvällisempääkin mietittävää, vaikkakin tämä TV maailma on puhdasta fantasiaa. 

Teddie on paras :D

Tuttu tunne. Välillä sitä ei itsekkään ymmärrä mitä pelissä tapahtuu mutta pikkuhiljaa asiat selkenee
Kuitenkin, pelissä siis on vuosi aikaa ratkaista murha mysteeri ja pelastaa ihmisiä murhaajan kynsistä. Mistäkö tiedät kuka on seuraava uhri? No uhri ilmestyy urbaani legendan mukaan sateisena yönä kello 12 telkkariin "midnight channel" kanavalle. Sitten pitääkin tämä uhri käydä pelastamassa töllöstä pois ennenkuin sumu laskeutuu kaupungin ylle. 

TV maailmat ovat hyvinkin erilaisia teemoiltaan.
Noniin, ehkäpä nyt pääsen selittämään miten se pelaaminen siis on 30% taistelua RPG pelissä ja loput eräänlaista simulaatiota. Enimmäkseen päivät ovat kuin "normaalin" lukio ikäisen päiviä, menet kouluun vastailet koulu kysymyksiin, luet kokeisiin, käyt osa-aika töissä, sosialisoit kavereiden ja perheen kanssa etc. Päivä on siis jaettu aamuun (yleensä koulussa menee tämä väli) lounas aikaan (jos olet tehnyt lounaan voit jakaa sen kaverin kans joka auttaa parantamaan suhdettanne) ja koulun jälkeiseen aikaan jolloin voi mennä hengaamaan kaverin kans tai vaikka töihin. Sitten tuleekin ilta jolloin joko voi opiskella kotona, sosialisoida tai tehdä töitä. TV mailmaan pääsee vain heti koulun jälkeen. Kovin montaa asiaa ei siis voi kerralla tehdä ja joka päivä ei jotain kaveria välttämättä näe kun tällä on muita menoja. Joten rytmitys on tärkeää. 

Pelissä kun pitää kasvattaa pelihahmon tietämystä, rohkeutta, ymmärtämystä, määrätietoisuutta ja itsensä ilmaisua. Aina kun näitä ominaisuuksia kasvattaa niin jokin uusi "ovi" aukeaa sinun hahmollesi, palkka voi kasvaa ja ihmissuhteissa pääset eteenpäin. Uskallat sanoa jollekkin henkilölle jotakin mitä et aiemmin uskaltanut, tai tiedät kysymyksiin vastaukset etc.  

Erilaisia varjoja löytyy kiitettävästi, vaikkakin moni on vain hitusen erinäköinen aiemman TV maailman öllistä.
No entäs se itse taistelu? Perus vuoropohjainen RPG, valitaan joko lyönti, puolustus tai taidon käyttö. Vuoro siirtyy seuraavalle. Valittu persoona vaikuttaa taidoillaan pelaajaan. Persoonia voi siis olla monta erilaist päähenkilöllä mukana, muilla hahmoilla on vain se heidän omansa joka voi tosin kehittyä kun ihmissuhde kehittyy ja he kasvavat ihmisenä. Uusia persoonia voi myös luoda mystisessä rajamailla liikkuvassa limusiinissa joka Velvet Roomina tunnetaan. 

Voi noita japanilaisia ja niiden lonkero hirviöitä
Arvosanaksi annan tälle pelille 9/10. Ensinnäkin minulla oli pitkä tauko JRPG peleistä, mutta nyt kun sai hyvin JRPG käsiin niin tätä olen mielellään pelannut. Hahmot ovat mielenkiintoisia, juoni on toimiva, taistelu on perus huttua pienillä mausteilla ja jokin tässä pelissä vetää puoleensa. Niin ja musiikki raita on myös hyvä.

Hyvää

+Juoni
+ Hahmot
+ Filosofia
+ Taistelu
+ Erilaiset persoonat
 
Huonoa 

- Välillä tuntuu että päivät menevät pelissä liian nopeasti
- Jotkut sivutehtävät ovat niin perus "fetch" tehtäviä
- "Oikeaa" loppua on oikeastaan mahdoton saada ensimmäisellä kerralla
- Aikaa viepä, joilla ei ole aikaa tälläisille niin ei kannata vaivautua pelaamaan.

Joko se japski huumori uppoaa tai sitten ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti