Insta

Steam ID

PSN ID

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Mystistä paskaa netistä ja oman mielen sopukoista

Tämän blogin kirjoittaja on tällä seuraavalla värssyllään päässyt ainakin facebookissa työelämässä olevien ihmisten seinille aika useaan otteeseen. http://lauriskon.wordpress.com/2013/03/12/milloin-sosiaalipummiudesta-tuli-kansalaisoikeus/ 

Tästä siis jälleen kerran käydään kauheeta vääntöä, kuinka osa työttömistä haluaakin pysyä valtion tuilla elämässä. Miksi se ei ole hyväksyttävää vaan kaameeta ja paskaa ja kusta sataa taivaalta ja Jeesus itkee verta ja mitähän muuta.

Sen mitä itse olen tuota lukenut ja huomiota kiinnittänyt tekstiin itsessään on se, ettei ilmeisimmin blogin kirjoittaja ole tehnyt itse yhtään tutkimusta asiasta. Kopioinut suoraan lähteestä, eli hesarista poiminut tekstin ja julkaissut sitä eteenpäin jakaen omia mielipiteitään jotka ovat hyvin mustavalkoiset..josko edes omia. Tiedä vaikka on koko tekstin jostain kopioinut ja ottanut omiin nimiin.

Mutta niin, tässä "hyökätään" tämän Miran tiettyihin sanomisiin kuin lauma raivotautisia rakkeja. Tästä henkilöstä pitäisi olla olemassa dokumentti joka valottaa enemmän hänen tilannettaan ja miksi ei ole töissä.
Nimeä en muista koska muistini on saatanan paska. Mutta niin, pointti pyörii siinä kuinka tämä "kirjoittaja" on sitä mieltä että kaikki työttömät ovat sosiaalipummeja, - sairauden takia estyneet. Mutta niin, pointti minulla tähän asiaan on se, että kuinka moni TYÖSSÄ käyvä tätä jakaa ja ovat sitä mieltä että "niin justii, saatanan pummit, minun verorahat teiän perseesee menkää töihin etc." On minusta jotenkin niin...tragikoomista. Tai sitten kyseisillä henkilöillä ei ole ajatusmaailmaa sen kummemmin kuin sen työn ja rahan ympärillä.
Eikä osata ajatella omaa nenää pidemmälle.

Kuten sanonta kuuluu "Elätkö työllesi vai työskenteletkö elääksesi?" Itse kuuluisin tuohon jälkimmäiseen ryhmään, se että olen työttömänä, välillä pätkä duunissa ja välillä kursseilla etteivät ne kelarahat katkea, kuuluvat tuohon jälkimmäiseen sanontaan. Itse pärjään vähemmällä. En haaveile hirveänä omakotitalosta, vuokralla kun on helppo asua. Autoa en laita ellei ole pakko, asun keskustassa. Tarvitseeko kaikkea saada NYT HETI, itse säästän isompiin ostoksiin. Eli sillä mitä saan päivärahalla tulen toimeen, senhän pitäisi olla niin kutsuttu perus toimeentulon kattava summa. Kyllä, pystyn maksamaan vuokrat ja laskut, sekä ostamaan jotain pientä kivaa kun säästää ruuassa tai myy vanhaa tavaraa pois tai tekee pientä korvausta vastaan jotain vaikka ruohonleikkuuta tai jotain. Ne tulot mitä niistä saa riittävät minulle. Monesti olen miettinyt, että jos olisin 8h päivässä töissä ja 5pv viikossa. Tuntipalkka olisi sitä 10€ luokkaa tai enemmän (sen alle ei juuri kannata kauempana kulkea) niin sitä saisi niin perkeleesti rahaa ettei sitä edes tiedä mitä sillä tekisi. Koska itse mietin aina maalaisjärjellä, tarvitsenko minä nyt ihan oikeesti noita housuja kun entisetkin on hyvät etc.
Joskus haksahdan ostamaan jotain turhaa, mutta ne on niitä elämän pieniä iloja. Millä ihmiset oikeastaan elävät. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Moni työssäkäyvä itkee välillä sitä kuinka palkka on liian pieni, tai tuntuu ettei mitään jää käteen. Ai miksi? No koska piti ostaa se uusi auto, laittaa se talo tai ostaa jotain kallista vaikka halvempikin olisi riittänyt. Raha on siitä jännää että se kyllä nopeasti menee vaikka hitaasti tulee. Tästä päästään seuraavaan johtopäätökseen.

Eli työssäkäyvät pauhaavat siitä kuinka heidän verorahoillaan työttömät voivat loisia nurkissa ja killittää kaljaa etc. No, työttömätkin jotka kelan kautta rahansa saavat maksavat siitä veroa. Kiinteät 20% aina pois. Se menee yhteiskunnan hyväksi että koulut ovat ilmaisia ja lääkärissä käynti ilmaista (mitä nyt poliklinikka maksu julkisissa lääkäreissä) sekä tiet pysyvät kunnossa ja vesilaitokset toimii etc. Ei ne verorahat yksistään mene jonkun työttömän tai loisen elättämiseen. Nämäkin kuitenkin ostavat niillä rahoilla ruokaa ja juomaa sun muuta mukavaa mikä taas tulee veroina takaisin valtiolle josta taas kauppias joka ostaa tuotteet myytäväksi halvemmalla maksaa palkat ja niistä menee verot ja sitä rataa. Miksi siis tuntuu että aina kun jossain puhutaan vaikka päivärahan korotuksesta sille tasolle että sillä voi elää niin työssäkäyvät, yleensä keskiluokka ovat kovaan ääneen kiroamassa kuinka taas sosiaalipummeja huussataan. Ehkä siksi että nämä henkilöt ovat pistäneet itsensä tiukille kun on lainamaksut sun muut mukavuudet ulosotossa tai jotain kun ei miettinyt sitä että onko sitä pakko laittaa. Tai sitten vain se kateus, ei edes töitä tee ja minä raadan niskalimassa että pystyisin elämään ja plaaplaa.

Moni työelämässä oleva on myös sitä mieltä että tukia pitäisi pienentää, saada porukka töihin. Sillä töitähän on tuosta vain kenelle tahansa antaa, senkus vaa menee töihin. Tai sitten tekisivät jotain tukiensa eteen. Ai työttömätkö ei ole käyneet kouluja sen vertaa että päivärahalle edes päässyt, tai käy joillakin paskakursseilla mistä ei ole oikeasti mitään hyötyä, mutta valtio saa näyttämään tilastot vähän paremmalta. Kun työtön on kurssilla, ei hän siis ole työtön vaa tekee jotakin, yksi työtön vähemmän listassa.
Sekä tästä tuosta vain töihin menosta. Työpaikat vähenee ja työttömiä tulee koko ajan vain lisää. "Yrittäjyys kantaa suomea" vitut, se ei kannata kuin sitä yrittäjää ja hänen lähiomaisiaan tahi kaveria..niin ja valtiota veroilla. Kaikkien pitäisi pykiä yrityksiä pystyyn, siitä saataisiin velkavankeuteen paljon porukkaa. Sekun on oikeasti aika helvetin riskaabelia toimintaa. Loppuelämä sitten ollaan (huonolla tuurilla) veloissa. Niin joo, ja kuten jo mainitsin niin yrittäjä joka pykää firman pystyyn, on siellä itse töissä ja korkeintaan joku tuttu töissä. Eivät ne yrittäjät välittömästi pysty tarjoamaan satoja työpaikkoja kun pistävät sen firman pystyyn. Ehkä vasta vuosien päästä. Ei tosin päde kaikilla aloilla. Mutta niin. Koneistaminen taas toisaalta vie kans työpaikkoja pois. Yksi kone voi korvata 10 ihmistä. No yksi kone=10 työtöntä. Mutta koneet tekevät halvemmalla (ellei kyseessä ole halpatyövoima/lapsityövoima/orjatyövoima) että pakko laittaa että saa firma lisää rahaa. Myöskin tämä että nykyään ei tahdo edes niin kutsuttuihin hanttihommiin edes päästä ilman alan koulutusta. Tai sitten jos pääseekin niin ei ne hommat ole jokaiselle. Hanttihommat kun nimenomaan ovat sellaista työtä ettei niihin jokainen todellakaan halua saati pysty tekemään.

Itselläni on joitain kokemuksia eri aloilta ja voin sanoa..ei meikäläisestä ainakaan hoitajaa tule, eikä siivoojaa, eikä jokaiseen tehtaaseen ole minusta töihin kun migreeni. Jonkun mielestä jotkut syyt minulla ovat vain tekosyitä, mutta kun kukaan ei voi olla minä. Koska jokainen on yksilö. Jostakusta voi olla helppoa tehdä monotonista, yksitoikkoista tehdastyötä. Itselläni pää räjähtäisi. Joku voi toimia hoitajana, itselläni ei ole tarvittavia hermoja enkä kestä nähdä verta (tai no jonkun verran mutta niin) sekä ei ole minusta myöskään toisen paskoja ja kusia siivoamaan. (tiettyyn pisteeseen joo mutta en todellakaan tee mieluusti) Syitä on siis itsellänikin miksi en joihinkin hommiin mene, ei ole minulla sentään tätä "ku en viihti" olen perkele kokeillut kyseisiä aloja, todennut ettei sovi minulle ja koittanut sitten etsiä jotain muuta. Ne alat taasen joista pidän ja joihin minusta on..joko se ettei työpaikkoja ole täällä minun alueellani tai pitäisi kouluttautua.
Minulla on tiettyjä periaatteita, joista en suostu luopumaan tahi taipumaan. Eli, minä EN muuta töiden perässä. Pidän paikasta missä asun, olen varttunut täällä ja myös aion vanheta ja kuolla täällä. Minä EN suostu kulkemaan yli 30km päivässä ainakaan millään minimipalkalla (ei nähkääs kata kulkemis menoja mitenkään) Minä EN mene kouluun enää opintotuella kituuttamaan, sitten kun saan sen päiväraha mikä juttu onkaan että saa samanverran kuin työttömänä + ateria korvaus niin sitten voin kouluja taas harkita. Lainoja EN ota, en pikavippiä, en pankkilainaa en VARSINKAAN opintolainaa, en kaverilainaakaan kuin pakon edessä. Työ ei ole minulle henki ja elämä, tyytyisin tekemään vaikka muutaman tunnin viikossa töitä jos siitä oikeasti käteen jäisi edes vähän enemmän. Mutta jos minua rangaistaan siitä että käyn jossain pätkä duunissa, en mene sitten ollenkaan. Koska mitä järkeä tehdä työtä sitten kun siitä ei saa kompensaatiota? Nyt tosin on tullut muutoksia esim siihen ettei puolison tulot enää vaikuta toisen tuloihin. Eli silläkin olen enemmän alkanut etsimään töitä, nyt kun voi pienempi palkkaisen homman ottaa niin, että siitä jääkin käteen selvästi enemmän.
Mutta! Jos joudun jäämään työttömäksi, ei se ole minulle ongelma. Tulen toimeen vähällä sekä mietin rahankäyttöni tarkkaan. Vanhempana siitä voi tulla ongelmaa kun eläkkeet ei kerry. Mutta minulle työ tarkoittaa sitä, että saan siitä palkkaa jolla voi ostaa enemmän turhia hyödykkeitä. En tarvitse hirveänä rahaa, sen verran että saa kämpän päänpäälle, laskunsa maksettua ja joskus jotain pieniä huvituksia. Tyydyn siis melko vähään, ei ulkomaan matkoja, ei jatkuvaa kännäämistä, ei hienoja autoja tai vaatteita.
Tämänkin vähän jotkut työssä käyvät olisivat kieltämässä työttömiltä.
Kyllä joillakin voi olla syy ihan se, että miksi tehdä ollenkaan töitä kun tälläkin summalla saa paljon kaljaa ja huumeita. Mutta minusta työttömälläkin ja jopa sillä huumeveikolla on jonkinlainen ihmisarvo kuitenkin.
Meitä on moneen junaan, osa jää asemalle, osa jatkaa matkaa sekä osa jää junan alle. Tähän sopiva pätkäMutta se tosiaan siis että moni argumentoi sillä että MENE töihin tai TEE jotain sen rahan eteen mitä saat..ovat hyvin typeriä eikä loppuun asti ajateltu. Töihin ei voi noin vain mennä, omaa firmaa ei voi noin vain perustaa, töitä ei oikeasti ole jokaiselle haluavalle, työttömyys ei ole sairaus. Työtön on jo orja tavallaan. Jos ei mene jonnekkin mihin työkkäri käskee, rahat pois välittömästi. Ei voi sanoa edes vastaan kun rahat lähtee pois, jatkuva pelko siitä milloin tulee päätös että nyt et saa mistään mitään. Pakotetaan menemään palkattomiin töihin/harjoitteluun tekemään 8h päivää 9€ "palkall" ja paskalla kohtelulla. Tai jollekkin kursille "kuinka tehdä CV, kuinka moppia pidetään, kuinka tehdä kaalikeitto, kuinka rahaa voi säästää etc" jolla ei ole mitään merkitystä mihinkään suuntaan. Että mitä MUUTA pitäisi työttömän tehdä, että olisi oikeutettu pitämään sen vähäisen päivärahan jolla tulee toimeen mutta ei sillä kauaa juhli? Roskia keräämään kuten jokin aika sitten ehdotettiin? Tämä on minusta ihmisarvoa alentavaa ja tietyllä tavalla vielä enemmän orjan leimaa otsaan laitetaan. Sekä se, että jollekulle siitä oikeasti maksetaan palkka, että siivoaa katujen varsia. Nyt siis saataisiin lisää työttömiä meidän kööriin kun työttömät joutuisivat "ilmaiseksi" tekemään tämänkin henkilön hommat ja hän jäisi työttömäksi. Tosiaan nämä 9€ päivä hommat ovat aika orja hommia, kyllä siitä vähän saa kompensaatiota mutta! Välillä on selvästi sitä että "tuokin paska täällä muka jotain tekee saatana vittu olen ylempi arvoinen JUMALA" ajattelee työnantaja ottaessaan harjoittelijan hommiin. Hänen ei tarvitse maksaa palkkaa, voi kohdella kuin paskaa, koska hänen ei tarvitse kuin uhata että jos et tee niin työkkäriin ilmoitus ja sinulta lähtee päiväraha. Tämä nyt tosin on jo äärimmäistä kärjistämistä mutta joissain paikoissa joissa itse olen ollut juurikin näin on. Eivät sitten edes ota ketään töihin kun kierrättävät ilmaistyövoimaa. Tähänkin pitäisi saada muutos.

Että mitä helvettiä te työssäkäyvät (anteeksi yleistäminen) oikein valitatte? Pitäisi siis ottaa se peruselämisen summa pois, alkaa rikolliseksi että eläisi ja tuntea vielä enemmän itseinhoa koska ei ole töihin päässyt? Kaikkea paskaa ei tarvitse ihmisen niellä, vaikka sitä kuinka pakko syötetään.

Mutta niin, jatkakaa. Mutta muistakaa, elämä ei ole niin saatanan mustavalkoista mitä moni luulee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti